Tower of Song

tips ’n tricks voor singer-songwriters

Hoe zet je je muziek op Spotify?

UPDATE (maart 2020): Distribiteur Songflow bestaat helaas niet meer. Wil je hulp bij het opnemen, online zetten en/of promoten van je muziek? Kijk dan eens naar ons jaartraject voor singer-songwriters.

Wanneer je dan eindelijk een mooie opname van één van je liedjes in handen hebt, stuur je deze natuurlijk dolgraag de wereld in. Hoewel de verkoop van albums een dieptepunt bereikt heeft, wordt er tegenwoordig meer muziek geluisterd dan ooit, dankzij streamingdiensten zoals Spotify. Je nummer op Spotify zetten is dan ook een logische – en niet eens moeilijke – stap. Maar, één van de meest gestelde vragen is: hoe gaat dat in zijn werk, als je geen label of platenmaatschappij hebt die dit voor je doet?

DIY – met een distributiepartner

Om je songs op Spotify te zetten, heb je een distributiepartner nodig. Dit kun je zien als een tussenpersoon tussen jou en Spotify. Hierin heb je een paar keuzes, met elk hun eigen betaalsysteem. Bij sommigen betaal je per nummer, bij anderen mag je voor een vast bedrag onbeperkt muziek uploaden of draag je een deel van de royalties af. Spotify heeft zelf al wat tips voor je, maar Songflow staat er niet bij, terwijl ik er veel goede verhalen over hoor. Hier betaal je € 5,- per jaar, per track voor een wereldwijde distributie en hoef je geen royalties af te dragen. Een Nederlands bedrijf, bovendien!
Wil je heel erg veel muziek online gaan zetten, dan zou ik eens kijken naar Distrokid. Wil je geen geld kwijt zijn aan het online zetten van je muziek, dan is Music Kickup een goede optie, al krijg je daarbij geen inzicht in de statistieken en inkomsten van je songs. Hier betaal je een jaarlijks bedrag voor. Andere distribiteurs zijn bijvoorbeeld Record Union, iMusicianDigital of AWAL.

Covers?

Een vaak gestelde vraag: mag je naast je eigen nummers ook opnames van covers op Spotify zetten? Yes, maar alleen wanneer je de tekst van het nummer niet aangepast hebt, danwel het nummer op een andere manier hebt bewerkt. Is dit wel het geval, dan moet je hiervoor toestemming vragen bij de originele rechthebbende. Hoedanook moet je, waar mogelijk, aangeven wie de auteurs en rechthebbenden zijn bij Buma/Stemra en jouw gebruik van de liedjes hier opgeven.

Het tovermiddel voor Spotify-succes: playlists

De playlists op Spotify hebben inmiddels de macht verworven een beginnende artiest beroemd te maken: kom je op een playlist terecht, dan vergroot je je luisterpubliek enorm. Lees het interview met Pip Blom er nog maar eens op na.

Spotify is de grootste speler op de streaming markt, met meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 60 landen. Er zijn inmiddels meer dan twee biljoen playlists aangemaakt, deels door dagelijkse gebruikers of bedrijven, deels door algoritmes (denk aan Discover Weekly) en deels door officiële curatoren. Dit zijn mensen die door Spotify ingehuurd worden om playlists te maken en te onderhouden, vaak met duizenden subscribers. Als je op een officële Spotify-playlist wordt geplaatst door een curator, geeft dit een enorme boost aan het aantal keren dat je song afgespeeld is. Ook wordt het makkelijker voor toekomstige fans om je te ontdekken.

De macht van de curator

Maar hoe kom je nu op een dergelijke playlist terecht? Promoot je nummer tot in den treure. Deel de Spotify-link op alle sociale media die je kent. Zoek op wie de curatoren zijn van jouw favoriete playlists en stuur hen een linkje. Labels en pluggers hebben veel contact met deze officiële curatoren en kunnen je nummer daar pitchen. Mocht je toch een plugger zoeken, vraag of hij of zij dit ook kan.

Heeft je nummer de curator nieuwsgierig gemaakt? Dan zal hij de statistieken van je track bekijken. Spotify heeft natuurlijk enorm veel inzicht in de populariteit van je nummers. De keren dat je afgespeeld wordt, de momenten in je nummer waar luisteraars skippen naar een ander nummer, het aantal keren dat je nummer als ‘favoriet’ opgeslagen wordt, het aantal keren dat een track gedeeld wordt op sociale media: het zijn maar een paar voorbeelden van bruikbare gegevens. Merkt de curator dat veel luisteraars na het eerste refrein wegzappen? Dan is de kans dat je op zijn of haar playlist terecht komt, natuurlijk klein.

Spotify for Artists

Zeker doen als je muziek eenmaal op Spotify staat: je als artiest aanmelden bij ‘Spotify for Artists’. Op die manier krijg je inzicht in de luisterstatistieken en op je profiel verschijnt een verificatie-vinkje. Met dit vinkje zullen curatoren je serieuzer nemen. Je kunt je foto’s en profiel bewerken, je luisteraars een bericht sturen en optredens toevoegen. Ook kun je een playlist met je favoriete tracks toevoegen aan je artiestenprofiel. Als je slim bent, zet je daar natuurlijk ook een paar van je eigen nummers op ;-).

Feedback krijgen?

Zou je weleens willen weten wat singer-songwriters en professionals uit de Nederlandse muziekindustrie vinden van je nummers en opnames? Tijdens ons jaartraject voor singer-songwriters krijg je elke 3 weken feedback en hulp bij al je vragen. Je leert in één keer tientallen muzikanten kennen en krijgt een jaar lang coaching en tips. Kijk hier voor meer informatie.

Over Spotify gesproken: ben je benieuwd waar de singer-songwriters van onze Singer-songwriter Opleiding naar luisteren? Luister hier met ons mee:

Vorige

De 5 leukste podcasts voor songwriters

Volgende

Eerste lichting van Singer-songwriter Opleiding presenteert zich op 25 november a.s.

11 Reacties

 1. Beata

  mijn zoon van 11 heeft een nummer gemaakt en zou deze graag op spotify willen zetten. Kan dat?

  • Channah

   Hoi Beata, zeker kan dat! Het kan via een distributiepartner, zoals hierboven beschreven. Alleen bestaat Songflow niet meer, dat ga ik aanpassen in het artikel. Veel succes!

 2. Jeloen

  Maar ik begrijp het nog niet helemaal… Waar kan je dan zo’n ‘Distributiepartner’ vinden???

  • Channah

   Hoi Jeloen,
   Distributiepartners zijn bijvoorbeeld Distrokid, Music Kickup, Record Union of iMusician Digital. De linkjes naar deze distributeurs vind je in het artikel onder het kopje ‘DIY – met een distributiepartner’. Succes!
   En mocht je vragen hebben, laat het maar weten!

 3. Juneau savenije

  Hoi ik ben juneau ik ben elf jaar en ik vindt het geweldig om liedjes te schrijven en ik heb er ook al heel veel ook heel veel heb ik met mijn opa geschreven maar kan ik die ook op Spotify plaatsen?????

  • Channah

   Hoi Juneau,
   Wat leuk dat je al zoveel liedjes hebt geschreven! En zeker, als je een mooie opname hebt kan je die op Spotify zetten! Stuur je me een linkje?

 4. Andre

  Hoi,, ik ben producer en heb veel liederen die door diverse artiesten zijn gezongen. Kan ik deze liederen op Spotify zetten ?

  • Channah

   Hoi Andre,
   Dat zou ik even overleggen met de artiesten! Het heeft er bijvoorbeeld mee te maken: wie is de eigenaar van de masteropnames? En in welk kader zijn de opnames gemaakt, welke afspraken zijn er over gemaakt? In overleg komen jullie er vast wel uit!

 5. Anouk

  Ik wil zelf distributeur worden. Zodat ik mijn eigen muziek geheel zelf kan uitbrengen en nergens aan vat zit. Hoe doe ik dat?

  • Channah

   Hoi Anouk! Als je je muziek op Spotify wil zetten, heb je (op dit moment) nog altijd een distributeur nodig. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen je muziek niet op Spotify, maar bijvoorbeeld op BandCamp te zetten (zie ook mijn artikel daarover), dit kun je direct via de website doen, zonder distributeur dus. Hetzelfde geldt voor SoundCloud. Echter: op Spotify zitten wel de meeste luisteraars.
   Hopelijk heb je hier iets aan?

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén